Dostojno obeležje srpskim internircima iz 1941. u Barču

„Sva mesta stradanja srpskih vojnika i civila, ma gde se nalazila i ma kada su se ta stradanja dogodila, moraju da budu dostojno obeležena, što se odnosi i na groblje u mađarskom gradu Barču, na kojem su sahranjeni Srbi internirani iz neselja solunskih dobrovoljaca, u proleće 1941. godine“, rekao je danas na sastanku sa predstavnicima Udruženja solunskih dobrovoljaca „Kralj Petar I“ iz Alekse Šantića pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić.

Povod za sastanak kojem je, pored Štatkićevih saradnika, prisustvovao i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa, bila je inicijativa ovog udruženja da 69 Srba interniranih iz Rastine i još nekih mesta naseljnih solunskim dobrovoljcima, a koji su umrli u logoru u Barču, posle gotovo osam decenija dobije odgovarajuće spomen-obeležje.

„Učinićemo sve da se, u saradnji republičkih, pokrajinskih i organa Grada Sombora, sa čije teritorije je 1941. interniran najveći broj stradalnika, spomen-obeležja tim nevinim ljudima podigne do juna naredne godine, kada će biti obeležena i godišnjica deportacije“, dodao je Štatkić.

Po rečima člana Udruženja „Kralj Petar I“ Jovana Vukobratovića, u Barču je 1941. logorisano više od 3.500 ljudi, ali je većina kasnije prebačena u zloglasni logor u Šarvaru (Mađarska). Mesto na kojem su sahranjeni oni koji su pre toga umrli u Barču do sada nije bilo obeleženo, ali su, zahvaljujući naporima „Kralja Petra I“ za to sada stvoreni uslovi.

„Posle naših višegodišnjih upornih pokušaja, gradske vlasti Barča su omogućile ekshumaciju grobnica i nedvosmisleno je utvrđeno da su u njima posmrtni ostaci stradalih interniraca. Istovremeno, dobili smo i preliminarnu dozvolu za podizanje spomen-obeležja, za šta će prema procenama biti potrebno oko 1,5 miliona dinara“, rekao je Vukobratović.

Tehničku pomoć u pripremi kompletne dokumentacije, kao i u realizaciji ovog projekta će, kako je danas dogovoreno, pružiti Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture.
Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama

PODELI
Prethodni članakVelikogospojinski dani sve bliže (VIDEO)
Sledeći članakCezar salata
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde