Đorđe Natošević

Srpski lekar, pedagog i prosvetni radnik i predsednik Matice srpske (1885—1887). Kao glavni školski referent zaslužan je za veliki pedagoški preobražaj srpskih škola u Vojvodini. Prvi je napisao udžbenik po Vukovom pravopisu za srpske škole.

Rodio se u Starom Slankamenu prema jednim podacima 7. juna 1821, a prema drugima 19. jula 1821.1)2) Osnovnu školi pohađao je u Starom Slankamenu, gimnaziju u Sremskim Karlovcima(1832—1838), a višu gimnaziju završio je u Segedinu (1838—1840). Pravo je studirao u Eperješu (Prašovu) (1840—1841), a onda je nastavio sa medicinom u Pešti (1841—1844), da bi studij medicine okončao 1850. u Beču. U Beču je postao doktor medicine.

Nakon završenih studija vratio se u Novi Sad, gde je postao lekar. Bio je i lekar vladike Platona Atanackovića, pod čijim se uticajem posvetio pitanjima srpske narodne prosvete. Vladika mu je govorio da sve nauke treba preustrojiti prema savremenom razvoju i u duhu vremena, ali i u duhu pravoslavlja. Nakon toga Natošević se posvetio prosveti

 Tokom 1853. postao je profesor prirodnih nauka, a zatim i direktor novosadske gimnazije. On je bio prvi koji je kod Srba kao nastavni predmet uveo gimnastiku I pevanje. Imenovan je 1857. za školskoga savetnika i člana državnoga školskoga saveta u Temišvaru, tj. glavnog nadzornika svih srpskih škola u Vojvodini. U to vreme škole su bile u izuzetno jadnom i bednom stanju Učitelji nisu imali dobre pedagoške metode, tako da se čitanje učilo sricanjem, pisanje se svodilo na prepisivanje, a matematika se učila mehanički. Đorđe Natošević je zbog toga morao da natera učitelje da promene dotadašnje metode učenja i uvedu nove racionalnije pedagoške metode. Umesto sricanja uveo je učenje pisanja sa čitanjem po Grazerovoj metodi, po čemu je bio prvi u Ugarskoj. Ta reforma povukla je usavršavanje tečnoga i razumljivoga čitanja, pa su na taj način deci usadili želju za čitanjem, a onda i za poznavanjem narodne prošlosti i za učenjem narodnih pesama. Isticao je značaj muzičke nastave tako da je davao praktična metodička uputstva za pevanje. Smatrao je da je pevanje za decu potreba, prirodan dar, da pevanjem duševno najviše jačaju i da pomoću pevanja mogu vrlo lako, brzo i bez teškoća savladati i najteže nastavne jedinice.

Srpski narodni sabor ga je 1870. izabrao za glavnoga školskoga referenta, a tu funkciju vršio je sve do smrti. Osnovao je i uređivao prve dečje novine Prijatelj srpske mladeži u kojem je Jovan Jovanović Zmaj objavio svoje prve pesme za decu po nagovoru upravo Đorđa Natoševića. Natošević je bio predsednik Matice srpske (1885—1887).Danas jedna osnovna škola u našem gradu nosi njegovo ime

PODELI
Prethodni članakPinokio
Sledeći članakBogat program 65. Sterijinog Pozorja
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde