Dojenje – najzdraviji početak života

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Grada Novog Sada već četvrtu godinu za redom realizuje projekat “Majčino mleko – najbolja hrana”.

Projekat podrazumeva realizaciju predavanja sa radionicama koji će se održati u sledećim mesnim zajednicama:

Futog, Veternik, Sremska Kamenica, Kać, Kovilj, Šangaj, Petrovaradin, Rumenka, Kisač, Begeč, Budisava, Bukovac, Bangladeš i Veliki rit.
Prvo predavanje sa radionicom će se održati 08.11.2018. godine u biblioteci „Ivo Andrić“ u Rumenci, sa početkom u 10 časova.
Zainteresovane sugrađanke će imati priliku da saznaju najnovije stručne stavove u vezi sa dojenjem, ali i negom njihovog deteta.

Dojenje je najzdraviji početak života. Dojenjem se prenosi toplina, osećaj bezbrižnosti i zadovoljstva, sigurnosti i zaštite. To je najbolji mogući start života svakog novorođenčeta.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa su:

– isključivo dojenje do navršenih 6 meseci života

– odojčetu ne treba davati zamene za majčino mleko

– majka treba da doji do druge godine i duže uz pravilnu dohranu.

Majčino mleko sadrži sve što bebi treba u prvih šest meseci života – hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela. Majčino mleko poboljšava imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti u životu – alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa, oboljenja srca…

Što se duže doji, veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinog mleka. Ako dojenje traje duže od četiri meseca smanjuje se rizik da beba oboli od infekcije uha. Bebe koje su dojene duže od šest meseci imaju smanjeni rizik od razvitka alergija. Dojenje nije blagotovorno samo bebi. Neposredno posle porođaja dojenje pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu. Žene koje doje brzo se vraćaju na svoju težinu, a rađene su studije koje pokazuju i da imaju manji rizik od kasnijeg oboljevanja od karcinoma dojki i jajnika.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde