Dobar tajming, dobra adresa

Dubrovnik, 30. juna 2017.- Sefica evropske diplomatije Federika Mogerini (L) sastala se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem (D) u Dubrovniku. FOTO TANJUG/ FOTO KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE/ nr

Dobar tajming, dobra adresa – tako bi se u najkraćem mogla oceniti poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, posle susreta sa Federikom Mogerini, da je vreme da Brisel ubrza pristup Srbije EU.

Predsednik Vučić nije slučajno odabrao ovaj trenutak da uputi takav, eksplicitan zahtev, a Mogerini je dobro odabrana adresa, ocenjuju analitičari, uvereni da Vučić, sa pozicije šefa države i autoriteta te funkcije, želi da podstakne evropske zvaničnike da pažnju sa „grupe kandidata“ usmere na Srbiju, njenu poziciju i evropsku perspektivu.

Više je, naravno, mogućih razloga za odabir tajminga – od najjednostavnijeg, da su građani Srbije umorni od pohvala i da ocekuju neki konkretan odgovor, do toga da bi Vučić verovatno želeo da se evropska buducnost Srbije razmatra odvojeno od „balkanskog paketa“, ali i da dobije konkretnu potvrdu da merilo ulaska u EU nije vojna neutralnost, već napredak u reformama i konstruktivnost u saradnji u regionu.

Veber, međutim, ukazuje da je Vučićeva poruka usledila posle prve postizborne runde dijaloga, jer, kako objasnsjava, nije jasno kako će se nastaviti dijalog, a time i pristupni proces.

On smatra da će na Kosovu verovatno teško moći da se formira vlada do kraja godine, zbog čega je nejasno kako će se nastaviti dijalog, a napredak u dijalogu vezan je, kaže, sa napretkom u pristupnom procesu.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je Beograd postao nestrpljiv: „Ali, ispunjavanje ovog zahteva Srbije bi podrilo principe i pristupni proces. Kako da se govori o datumu, kada se ne zna kako će Srbija ispunjavati uslove koji su postavljeni pred nju“, rekao je Veber.

Izvor: Tanjug

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde