Đurić: Napad s ciljem okupacije, poziv iz Beograda zaustavio teror

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da su albanski separatisti u Prištini uz podršku međunarodnih zapadnih krugova, koji podražavaju samoproglašenu nezavisnost, napali naš narod na severu pokrajine sa ciljem da nasiljem, terorom i zastrašivanjem okupiraju severno KiM.

“Da nije bilo jednog poziva iz Beograda, teror prema Srbima na Kosovu i Metohiji bi bio nastavljen”, rekao je Đurić u obraćanju, prvom nakon što je juče bio uhapšen u Kosovskoj Mitrovici i s lisicama na rukama sproveden u Prištinu, a zatim i sprovedene do administrativnog prelaza Merdare.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da su albanski separatisti u Prištini uz podršku međunarodnih zapadnih krugova, koji podražavaju samoproglašenu nezavisnost, napali naš narod na severu pokrajine sa ciljem da nasiljem, terorom i zastrašivanjem okupiraju severno KiM.

Đurić i predstavnici Srpske liste obratili su se novinarima posle konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je njegov dolazak na Kosovo i Metohiju bio najavljen na vreme, više od 70 sati pre skupa na kojem je učestvovao, u skladu sa svim sporazumima i da je notorna laž da institucije u Prištini o tome nisu bile blagovremeno obaveštene.

Đurić je na pres konferenciji rekao da su najavu dolaska uredno najavili, u skladu sa sporazumima i na vreme obavestili i međunarodne misije i predstavnike privremene samouprave u Prištini.

“Notorna je laž da nisu blagovremeno obavešteni o tome, jer smo više od 70 sati pre skupa poslali najavu i ponovili je više puta”, podvukao je Đurić.

Kako je rekao, na jučerašnjem okruglom stolu u Kosovskoj Mitrovici trebalo je da se razgovara kako da se prevaziđu problemi koji postoje između Srba i Albanaca i kako da se na miran i demokratski način dođe do kompromisa.

“U Kosovskoj Mitrovici smo na slobodan način počeli da razgovaramo o budućnosti, a onda su na demokratski izabrane predstavnike Srba i goloruk narod poslali stotine do zuba naoružanih, ne mogu da ih nazovem policijom, to je razularena teroristička banda, da tuku goloruke i nenaoružane ljude, koji su hteli da razgovaraju o budućnosti”, rekao je Đurić.

“To je sramota i onih koji su to učinili i onih koji su ćutali i prećutno se saglasili s onim što je urađeno”, poručio je Đurić.

On je istakao da je dobro, iako je zadobio nekoliko udaraca.

“Ponosan sam na Srbe, na hrabre muškarce i žene koji nisu i neće pokleknuti. Srbi sa KiM i Srbija će nastaviti da se bore za ono što je njihovo istorijsko pravo”, rekao je Đurić na konferenciji za medije posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije.

On je opisao šta mu se juče događalo i kako se s njim postupalo.

“Kad su počeli kundacima da biju poslanike, obične građane, žene, da ih šutiraju, bacaju šok bombe, kada su hteli da srpske predstavnike, vodajući mene kao psa, vukući me za kravatu po zemlji, da ponize, misleći da tako mogu da ponize Srbiju, nakon toga su me stavili u jedan od transportera”, rekao je on.

Đurić kaže da su potom pokušavali da ga ponize na putu do Prištine, spuštajući mu glavu, praveći selfije sa njim, držeći mu kalašnjikov uz stomak, ili pretnjom nožem…

“Pevali su ‘Alahu akber’ i druge pesme. Onda su me izveli iz transportera, proveli kroz glavne ulice Prištine, stavili u podrum. Da nije bilo jednog poziva iz Beograda nasilje i teror prema Srbima bi se nastavili, a ja ostao u Prištini, ali se na tome završilo”, rekao je on.

Naveo je i da je u petak sa Aleksandrom Vučićem bio na sastanku u Briselu, kada se, tokom razgovora, nasmešio na nešto što je iznela albanska strana, jer mu je izgledalo potpuno besmisleno, kada je sa te, albanske strane stiglo “siktanje” i pretnje.

“Predsednik Vučić nije to dozvolio i sasekao je taj način obraćanja. Ali, već tada je bilo jasno u kom pravcu stvari idu – da se obesmisli dijalog i potkopa šansa za postizanje kompromisa”, rekao je on.

Najavio je da će danas u Beograd doći jedna predstavnik EU i da će o tome javnost obavestiti predsednik Srbije.

Šta da me pitaju, kad su učestvovali u jučerašnjim događajima

Đurić je dodao da ga niko od predstavnika međunarodne zajednice nije pitao šta se desilo ili kako je posle svih dešavanja juče na KiM, ali i upitao ko i da ga pita i kontaktira, jer se to i dogodilo uz eksplicitnu saglasnost dela međunarodne zajednice.

“Ko da me kontaktira, puna ih je Mitrovica bila juče, a da ne kažem koliko stranih obaveštajnih službi, koliko vojnika ove ili one zemlje, pripadnika ove ili one međunarodne misije ima tamo”, rekao je Đurić.

Kako je rekao oni su odlično znali šta se sprema i šta se planira:

“Mislite da ih je bilo briga”.

Naveo je i da će i dalje ići na KiM, da će uvek ići dok može da hoda pa i kako ne bude mogao.

“Ne radi se o meni već o tome da je neko pokušao da slomi naš duh, zaustavi našu borbu” rekao je Đurić.

Popović: Hapšenje Đurića neprihvatljivo i ponižavajuće

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je na današnjem sastanku sa KFOR-om da je hapšenje Marka Đurića neprihvatljivo i ponižavajuće i da ne doprinosi normalizaciji odnosa.

Na sastanku, kojem je priustvovao i italijanski pukovnik Danijel Bajata, Popović je rekao da su jučerašnji incidenti uznemirili građane opštine Gračanica, ali da je situacija stabilna, prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Popović je sa pukovnikom takođe razgovarao o budućnosti Srba na Kosovu i saradnji sa KFOR-om.

Pukovnik Bajati u izjavi Informativnoj službi opštine Gračanica nije komentarisao jučerašnje događaje u sevenoj Mitrovici, istakavši da on prati situaciju u 13 opština na Kosovu, među kojima je i opština Gračanica.

“Naravno da ovakvi događaji mogu imati nekakve posledice. Važna stvar je da je situacija sada mirna i da nema incidenata. Ovo je deo političkog života, moramo da se potrudimo da bolje razumemo situaciju i ostavimo političare da razgovaraju”, kazao je on, prenosi RTK2.

Pukovnik je ocenio da je sa Popovićem imao dobar razgovor i da ga je upoznao sa trenutnom bezbednosnom i političkom situacijom, ali i sa bdućim opštinskim planovima.

Ko je naložio hapšenje Đurića i zašto?

Šef Kosovske policije, Špend Madžuni, tvrdi da je naredbu za hapšenje šefa Kancelarije Vlade Srbije Marka Đurića dala kosovska vlada, piše prištinski portal GazetaExpress, koji je prethodno objavio da je naredbu za hapšenje dao predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači.

Portal, naime, navodi da je, nakon jučerašnjeg hapšenja i puštanja Đurića , Madžuni pred parlamentarnom komisijom podneo izveštaj o jučerašnjoj operaciji po nalogu vlade.

“Imali smo odluku vlade da se zaustavi ulazak Đurića i mi smo je implementirali”, rekao je Madžuni.

On tvrdi da je hapšenje Đurića naložila kosovska vlada, piše Express, uz napomenu da se premijer Ramuš Haradinaj još nije oglasio povodom jučerašnje situacije.

Pozivajući se na svoje izvore, međutim, portal piše da premijer Haradinaj nije bio uključen u plan hapšenja, već da je sve planirano u kabinetu Tačija.

“Nije bilo drugih optužbi protiv Đurića, već samo zabrana ulaska”, rekao je šef kosovske policije i dodao da nije bilo otpora pripadnika policije na severu.

“Nije bilo nepoštovanja naredbi od bilo koga”, rekao je Madžuni odgovarajući na pitanje da li je odbio pomoć komandanta policije na severu tokom jučerašnje akcije.

Portal, takođe, navodi da je hapšenje Đurića u Kosovskoj Mitrovici “ohladilo” odnos Tačija i Haradinaja zato što je, kako navode, predsednik “zaobilazio” premijera u sprovođenju akcije Specijalne policijske jedinice hapšenja Đurića.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde