Danas se potpisuje protokol za prugu Beograd – Zagreb

Srbija i Hrvatska potpisaće danas u Beogradu protokol o rekonstrukciji pruge Beograd – Zagreb duge 412 kilometara, na Koridoru 10.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je ranije Tanjugu da će delegacija Hrvatske, na čelu sa hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, danas doći u Beograd.

Predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović su u februaru u Zagrebu razgovarali o rekonstrukciji te pruge, nakon čega su resorna ministarstva dogovorila potpisivanje protokola.

“Tokom posete 9. marta razgovaraćemo i potpisati protokol o rekonstrukciji pruge, koji predviđa da Srbija i Hrvatska zajedno konkurišu kod EU fondova za izradu projektno tehničke dokumentacije”, kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, velika delegacija Hrvatske će zajedno sa našom delegacijom razgovarati i o projektima zemalja Zapadnog Balkana, bilateralnim odnosima Srbije i Hrvatske u želeničkom, putnom i vazdušnom saobraćaju.

“Očekujem dobar sastanak i da će nakon toga naši saradnici nastaviti dalji rad”, najavila je Mihajlović.

U tom ministarstvu kažu da je infrastrukturno povezivanje najbolji način da se ceo region brže razvija i da se prevaziđu problemi iz prošlosti.

Takođe, planirano je da se ove godine radi na pripremi projektno-tehničke dokumentacije, a radovi bi mogli da krenu tek 2019. godine.

Vozom se od Beograda do Zagreba sada putuje oko sedam sati.

Deo pruge kroz Srbiju je dug 116 km i prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji su dostavljeni Tanjugu, planirana je rekonstrukcija oba koloseka na celoj deonici Golubinci – Šid, odnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dela od Rume do Šida.

Za rekonstrukciju pruge na teritoriji Srbije biće potrebno oko 250 miliona evra, na teritoriji Hrvatske nešto više.

U Infrastrukturi železnice Srbije je ranije rečeno Tanjugu da je pruga Beograd – Zagreb kroz Srbiju dvokolosečna, elektrificirana i projektovana za brzine od 120 km na sat.

Levi kolosek iz pravca Beograda ka Šidu je u boljem stanju i brzina vozova od Batajnice do Šida je oko 100 km na sat.

Sa druge strane, deonica od Beograda do Batajnice je u nešto lošijem stanju i na njoj se vozovi kreću brzinom između 40 i 80 km na sat.

Takođe, desni kolosek iz pravca Beograda ka Šidu, na deonici od Rume do Šida, u lošijem je stanju i na deonici Ruma – Šid od 60 km, brzina vozova je između 30 i 50 km na sat.

Deonica Beograd – Stara Pazova u dužini od 34,5 km biće modernizovana u okviru izgradnje pruge za velike brzine Beograd – Subotica – Budimpešta sredstvima kineskog kredita.

Na levom koloseku od Stare Pazove do Šida brzina vozova je sada 100 km na sat i potrebne su manje rekonstrukcije da bi se podigla na 120 km na sat.

Na desnom koloseku, između Rume i Šida, neophodno je rekonstruisati celokupan gornji stroj pruge.

To podrazumeva zamenu šina, pragova, kolosečnog pribora i rešetke, tucanika i skretnica.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde