Dačić za razgraničenje sa Kosovom, uz zaštitu manastira i ZSO

Prvi potpredsednik vlade i lider SPS-a Ivica Dačić kaže da će prilikom dijaloga o Kosovu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem još jednom proveriti mogućnost „razgraničenja“ na „srpsko i albansko“ za koje se, podseća, godinama zalagao, a da će, ukoliko to ne bude prihvatljivo, svakako pokušati da pruži svoj doprinos u nalaženju trajnog rešenja.

„Razgraničenja ili kako god da se zove. Šta je srpsko, šta je albansko. U dogovoru Srba i Albanaca to je jedino moguće trajno kompromisno rešenje, uz poseban status za naše crkve. I uz zajednicu srpskih opština na jugu Kosova“, naveo je Dačić.

Po njegovom mišljenju, moramo da priznamo i da se suočimo sa ne tako prijatnim činjenicama, od one da Albanci ne žele da budu deo Srbije do one da nemamo ni snage a ni potrebe da ratujemo, jer tamo više nemamo šta da dobijemo.

„Nikada Priština neće priznati vlast Beograda, ni po koju cenu, i tu činjenicu ni jednog trenutka ne treba da zaboravimo. Tako Srbi nikada neće pristati da budu deo Kosova ili Albanije niti će Severna Mitrovica ili Leposavić ikada priznati vlast Prištine,“ kaže Dačić.

On ističe da je rešenje moguće samo ako budemo svesni da nešto za tu budućnost moramo i da damo ali i da, zbog te iste budućnosti nešto moramo i da dobijemo.

Izvor: RTV/Blic

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde