Da li ste (pre)dobar roditelj?

 

Mame i tate žele svom detetu pružiti najbolje, dati najviše, pomoći baš uvek…Može li roditelj biti predobar roditelj? Previše posvećen? Evo nekoliko pokazatelja da možda preterujete u želji da ugodite svom mališanu.

1. Hvaliite li dete svaki dan?
Pohvala je dobra, ali ne uvek. Jedno je kada je dete malo i kada počinje učiti – tada je pohvala čin učenja i motivacije. No, kako dete raste, a roditelj nastavlja hvaliti dete na svakom koraku i za svaku sitnicu, to je onda čisto preterivanje. Ako mislite da preterujete, smanjite broj pohvala i svedite ih samo na one prave i zaslužne. Neka se dete potrudi da zasluži pohvalu.

2. Nudite li previše materijalnih nagrada?
Ako budeš odličan kupićemo ti bicikl. Ako budeš dobar u gostima kupićemo ti kamion. Ako pojedeš sve s tanjira dobićeš onu lutku. Koliko često vaše dete radi nešto samo zato da bi dobilo nagradu? Šta mislite, šta vaše dete time stvarno dobija? Ništa, osim što ga kupujete.

3. Očekujete li od deteta malo ili mnogo?
Previše je roditelja koji od svoje dece očekuju toliko malo jer ih ne žele zatrpavati odgovornostima za koje su sposobni. Previše je i onih koji očekuju previše, a ni to nije dobro. Ne šalje detetu pravu poruku, ne uči ga onome što dete, svako u svom uzrastu, treba znati i biti u stanju da ostvari

4. Ne zadajte nikakve zadatke
Dom je mesto gde deca najviše uče – od svojih roditelja, na njihovim primerima. Ali, ako roditelji do osme, devete godine svom detetu i dalje ne daju nikakve zadatke kako onda mogu očekivati da će ono biti spremno da postane punopravni član porodice. Recimo da je kuhinja najbolje mesto za start jer dete već u dobi od četiri godine može ( i mora) znati pospremiti nered za sobom; odneti prljavi tanjir, kasnije postaviti tanjir i pribor za jelo, napraviti doručak i pokupiti mrvice… A sve dok svoje dete smatrate malim za sve to i ne dozvoljavate mu da doprinosi koliko može, iako smatrate da mu činite dobro, niste na pravom putu. Deo vaspitanja jeste i rad na detetovom osamostaljivanju.

5. Stalno ponavljate jedno te isto jer vi ipak znate najbolje
Setite se kako je vama bilo kada su vam roditelji svaki dan ponavljali jedno te isto, pa vi iz inata niste hteli da uradite po njihovom, uprkos tome što su i vaši roditelji mislili da baš oni znaju najbolje. Kako je bilo vama tako će biti i vašoj deci. Pustite ih da nauče po svom.

6. Pomažete li detetu i kada ne traži vašu pomoć?
Da, možda vi znate brže, ali, zašto ne dozvolite svom detetu da i ono nauči brže i bolje? Pustite ga da se pomuči oko otvaranja kesice bombona, vezivanja pertli… Bez muke nema nauke.

7. Verujete li da je bolje preduhitriti greške?
Čak i ako ste 100 posto sigurni da je vaše dete na korak da učini grešku (one u dečjem uzrastu nisu fatalne, bez brige), pustite ga da pogreši. To je najbolja škola. Na greškama se uči, svaka greška se može ispraviti, a vaše dete mora steći lično iskustvo kako bi shvatilo da taj način možda i nije najbolji

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde