DA LI JE ZDRAVIJE KUPANJE U BAZENIMA ILI PRIRODNIM VODAMA

Vlažna i topla sredina pogoduje razmnožavanju i širenju infekcija. Bazeni, reke, jezera i plaže na moru na kojima se u vrelim letnjim danima okuplja ogroman broj kupača, predstavljaju idealno mesto za razvoj virusa, bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama koji izazivaju neugodne, a često i opasne Infekcije koje nas muče u letnjim mesecima obično se javljaju među nožnim prstima, noktima, a mogu da zahvate i kožu i sluzokožu. Da biste se zaštitili od kožnih oboljenja, crevnih zaraza, upale očiju ili ušiju, vodite računa o higijeni i pridržavajte se pravila ponašanja na javnim kupalištima.

Kupanje u bazenima čak i uz prisutvo hlora može biti pogubno i loše može uticati na vaše zdravlje i lepotu. Naime, nije redak slučaj da se voda u bazenima ne menja dovoljno često zbog čega se u nju sipa i previše hlora, a visok sadržaj ove supstance može da ostavi neprijatne posledice na vašoj koži, kosi, pa i očima, te može da se javi iritacija u vidu crvenila i svraba, a ovaj problem dodatno će pogoršati izlaganje suncu.

Sa druge strane, prirodna kupališta prečišćavaju se tako što iz njih uklanja smeće, a kvalitet vode kontolišu nadležne službe za javno zdravlje, na prometnim kupalištima i do dva puta nedeljno. Prilikom ispitivanja određuju se: temperatura vode, providnost, rastvoreni kiseonik, zasićenost kiseonikom, PH vrednost, količina fosfata, nitrata, nitrina, hlorida… Poznato je da se u reke, jezera i mora baca mnogo smeća, i da se u njih izlivaju razne otpadne vode, ali se na kupalištima voda ipak tretira kako bi kupačima bilo omogućeno tu da borave.

Faktori koji povećavaju rizik od infekcije su oni ljudske prirode, a koji podrazumevaju: veliki broj kupača u odnosu na kapacitet kupališta, nehigijensko ponašanje kupača (nekorišćenje tuševa i toaleta), dugotrajan boravak u vodi, pogotovo sedenje u plitkoj vodi, gutanje vode (posebno ugrožena mala deca), ronjenje, posebno otvorenih očiju bez maske, neredovna kontrola kvaliteta i higijenske ispravnosti vode od strane nadležnih službi.

Bilo da se odlučite za prirodne plaže ili neki bazen, uz poštovanje propisa i određenih pravila ponađanja zagarantovana vam je bezbednost, ali i zdravlje. Evo i nekoliko saveta koji će vam pomoći da zaštitite sebe i druge:
– pre ulaska u bazen obavezno se istuširajte i ugazite u posudu s tečnošću za dezinfekciju
– nemojte sedeti na ivici bazena
– ne gutajte vodu i ne ronite s otvorenim očima bez maske
– nuždu obavljajte obavezno u toaletu, i dobro perite ruke tokom dana
– po izlasku iz vode obavezno se ponovo istuširajte i isperite lice čistom vodom
– sunčajte se na čistim i suvim peškirima, a ne sedite dugo u mokrom kupaćem kostimu jer vlaga podstiče razvoj bakterija
– po povratku kući dobro se istušitajte sapunom i vodom, a nakon toga pažljivo obrišite celo telo, naročito prepone, pazuh i nožne prste.

Izvor: Lepota i zdravlje

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde