Plačite slobodno time rešavate pet zdravstvenih problema: istraživanja su pokazala da plakanje opušta, smanjuje krvni pritisak, izbacuje toskine, utiče na promenu raspoloženja, a pomaže i kod smanjenja fizičkog bola.

Portal „Brajt sajd“ objavio je da žene u Americi plaču oko 3,5 puta mesečno, a muškarci 1,9 puta mesečno, prenosi Sputnjik.

Iako društvo plakanje najčešće vidi kao slabost, istraživanja su pokazala da čovek kada oseti potrebu za plakanjem, treba da pusti suzu i to iz pet razloga.

U studiji iz 2014. godine se navodi da plakanje može pomoći u stresnom periodu. Plakanje ne izaziva trenutno opuštanje već ono dolazi posle nekoliko minuta, jer plač aktivira parasimpatički nervni sistem koji deluje umirujuće na mozak.

Nekoliko studija je pokazalo da plakanje ne samo da snižava krvni pritisak i drži ga pod kontrolom, već i normalizuje puls.

Suze koje teku mogu očistiti prašinu iz očiju, a suznice tokom plakanja ispiraju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u telu.

Uklanjanje toksina pomaže u smanjenju nivoa kortizola u telu, rezultirajući lepše raspoloženje. Tako da nije čudno što se posle plakanja osećamo lakše.

Promene raspoloženja mogu se dogoditi zbog različitih razloga, a jedan od njih je nagomilavanje mangana u telu, čiji višak se izbacuje upravo plakanjem posle čega se čovek oseća mirno i usredsređeno.

Usled neke povrede plakanje pomaže u smanjenju fizičkog bola.

Istraživanje je pokazalo da se kroz suze oslobađa oksitocin i endorfin, hemikalije koje koje čine da se ljudi osećaju dobro, a mogu olakšati i fizički i emotivni bol.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde