Da li je klima štetna za decu?

Nema dileme da li klimatizacija potrebna (svakako jeste), već kako zdravo klimatizovati prostor za život i rad, a naročito ambijent gde su deca.

 

Treba li klimatizovati stan gde žive mala deca

Odgovor je kratak – treba, ali uz poštovanje nekoliko važnih principa:

  • Očistite filtere! To je izuzetno važno jer prljavi filteri mogu biti pravo “leglo” mikroorganizama (gljivica, ali i bakterija) koji se lako šire po stanu. Ako je klima nova, filteri su u redu, ali već posle jedne sezone filteri se pre prve upotrebe moraju oprati.
  • Proverite ispravnost klime – ovo je važno za klima uređaje koje se koriste nekoliko godina. Ako primetite neobičan miris posle uključivanja, ili “nešto krči” dok klima radi odmah isključite klimu i zovite majstora!
  • Klima ne sme direktno da “duva” na dete! Lako je podestit krilca ventilatora da duvaju tako da u prostoriji bude prijatno, a da niko od ukućana nije izlozen direktnoj struji hladnog vazduha.
  • Podesite prijatnu temperaturu – ne pravite hladnjaču od stana! Pravilno je da temperaturna razlika “spolja – unutra” bude pet do sedam stepeni
  • Ne izlaite sa detetom “naglo” napolje iz klimatizovane prostorije. To je pravi šok za sve, a naročito za dete. Ako planirate da duže budete van stana pametno je bar petnaestak minuta pre izlaska iz stana isključite klimu. Ako vam se žuri, ili zaboravite to da uradite, budite u hodniku bar pet minuta pre izlaska na vrućinu.
  • Izbegavajte nagli ulazak u rashlađen stan. Bolje je po dolasku u stan ili kuću uključiti klimu pa se polako rashladiti nego ući u “frižider od stana”. Ako poštujemo ove principe nema bojazni da će se dete imati zdravstvene probleme.

Ako idete na duži put, klima u automobilima je neophodna. Prethodno posetite servis, promenite filtere i prekontrolišite klima uređaj. Podesite mlaz hladnog vazduha tako da “ne bije” u dete. Pre izlaska iz kola ugasite klimu bar na deset minuta, a koji minut pre napuštanja vozila otvorite prozore da se naviknete na spoljnu temperaturu i izbegnete temperaturni “šok”.

Zaključak je jednostavan – klima uređaji su dobri za sve, pa i za dete, ako se poštuju osnovni i dobro poznati principi zdrave klimatizacije. Nemojte se kuvati!

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

PODELI
Prethodni članakBebe rođene 11.07.2017.
Sledeći članakStiže osveženje
Avatar
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde