“Čistoća” tuži kompanije za reciklažu

“Čistoća” će podneti krivične prijave protiv, kako su naveli, “moćnih privatnih kompanija” koje se bave reciklažom, a koje “do sirovina dolaze na nelegalan način”, dodajući da čuvari kontejnera “neće praviti problem građanima koji odnose iz kontejnera ono što ne spada u sekundarne sirovine od kojih grad ima prihod”.

“Čistoća” je reagovala na inicijativu 30 organizacija i udruženja koje su tražile da se ukine odluka ovog preduzeća da angažuje patrole koje će obilaziti i obezbeđivati kontejnerska mesta u Novom Sadu. Komunalno preduzeće se poziva na Zakon o komunalnim delatnostima i Zakon o upravljanju otpadom, po kojem je ono što se nalazi u kontejneru vlasništvo Grada, odnosno “Čistoće”.
Osim toga, “Čistoća” navodi da u celoj državi, pa tako i u Novom Sadu, postoje privatne kompanije koje do sirovina dolaze na kriminalan način, “organizujući sakupljače sekundarnih sirovina koji im predaju otpad koji ukradu iz kontejnera”.
U ovom preduzeću dodaju da zbog sprege kompanija i sakupljača sekundarnih sirovina ostaju bez višemilionskog godišnjeg prihoda. Takođe, navode da lokalna samouprava pomaže socijalnim slučajevima, ali da to ponekad nije dovoljno, “pa sugrađani pomoć u prehranjivanju svoje porodice nađu u ostacima hrane iz kontejnera”. U tome im, tvrdi “Čistoća”, ne prave nikakav problem, jer organski otpad ne spada u sirovine koje su izvor grada.
Izvor:021

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde