Buduće majke oprez – jod je važan za bebino zdravlje!

Da li znate da je jedan od najbitnijih minerala za majku i dete jod? Upravo zbog joda treba se upoznati sa nekim manje poznatim činjenicama, a koje se tiču  zdravlja majke ali i deteta još u embionalnom razvoju.

Da bi se dete razvijalo normalno u trudnoći, fizički i mentalno, veoma je važno da trudnica  unosi redovno vitamine i minerale. Među prvima na spisku svakako je jod. On utiče na zdravlje štitaste žlezde kod majke, a kod fetusa na pravilan fizički i mentalni razvoj. Upravo jod je odgovoran za razvitak neuronske mreže deteta. Prema poslednjim istraživanjima

nedostatak joda u trudnoći može uticati kasnije na niži IQ deteta, probleme u razumevanju i čitanju tekstova, slabiju koncentraciju i na smanjenu sposobnost pamćenja.

Preporučena dnevna količina joda je 150 mikrograma. Doktori savetuju 200 a za trudnice i do 300 mikrograma.

Kako da zadovoljite potrebe za ovim dragocenim mineralom, izbor je velik. Joda najviše ima u morskim ribama i algama ali ni pijaca ne zaostaje. Šargarepa, brokoli, artičoke, spanać, zatim malo manje mlečni proizvodi i kod nas mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde