Bogat program 65. Sterijinog Pozorja

Besedom glumice Branke Petrić “Ja sam živeo, očigledno da sam još živ i sigurno ću i dalje živeti” u ime Jovana Sterije Popovića, otvoreno je 65. Sterijino Pozorje u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu.

“Glumci stižu i pristižu, a vidim, na našu radost, da ste pristigli i vi, draga publiko, znači Pozorje može da počne”, poručila je sinoć Branka Petrić na startu pozorišne smotre, koje se održava pod sloganom “Stvarnost – čudnija od mašte”.

Međunarodni pozorišni festival domaće drame bio je odložen zbog pandemije, jer svake godine tradicionalno počinje u maju.

Glavni program je krenuo predstavom “Smederevo 1941” kao autorski projekat rediteljke Ane Đorđević, u produkciji SNP-a, o stradanju glumaca u Drugom svetskom ratu, saopšteno je iz direkcije festivala.

Rediteljka je uveliko poznata po svojim nagrađivanim predstavama u kojima radi režiju i dramatizacije dela “Švabica” (JDP), “Moje dete” (BDP), “Roman o Londonu” (BDP).

Pozorje je danas nastavljeno otvaranjem izložbe “Scena, maska, kostim, lutka” i uručenjem nagrada u gornjem foajeu scene “Pera Dobrinović” SNP-a, kao i okruglim stolom o spomenutoj predstavi “Smederevo 1941”.

U podne je danas na Kamernoj sceni SNP-a održano javno čitanje radova studenata dramaturgije Akademije umetnosti Novi Sad.

Danas će u glavnoj takmičarskoj selekciji biti odigrana predstava “Kretanje” u režiji Jovane Tomić (Bitef teatar), na sceni u Novosadskom pozorištu/ Ujvideki sinhaz, i “Ko je ubio Dženis Džoplin?” Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović (Srpsko narodno pozorište/ OPENS), na kamernoj sceni SNP-a.

U konkurenciji za nagrade su i sledeće predstave: “Za sve je kriv Gustav” Kokana Mladenovića (Deže Kostolanji, Subotica), “Semper diem” Đorđa Lebovića, u režiji i dramatizaciji Gorčina Stojanovića (Narodno pozorište Sombor), “Radnička hronika” Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića (NP Subotica), “Maratonci trče počasni krug” Dušana Kovačevića, u režiji Paolo Mađelija (Mađar sinhaz, Budimpešta) i “Lepa Brena prodžekt” grupe autora (Bitef teatar), u režiji Vladimira Aleksića.

U žiriju su Almir Bašović, kao predsednik i članovi – Igor Burić, Jelena Mijović, Željko Hubač i Robert Lenard.

Pozorje će trajati do 4. oktobra, kada će u čast nagrađenih biti izvedena predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, iz Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

PODELI
Prethodni članakĐorđe Natošević
Sledeći članak“Zajedno učimo bolje”
Radio Delta, poseduje dozvolu za rad kao jedina regionalna radio stanica u AP Vojvodini na 89,5 mhz, a koja kao takva zonom rada obuhvata regiju Srema i Bačke gde pripada i Novi Sad. Naša pokrivenost je Južnobački okrug, Srem i veći deo Mačve. Program Delta radija prema istraživanju javnog mnjenja i analizama slušanosti svakodnevno prati preko 180.000 građana Novog Sada i regije (oba pola , pretežno urbane populacije)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde