Besplatan obilazak vojnih galerija povodom 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave

Povodom obeležavanja 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave, danas, 18. oktobra, ulaz na izložbe u Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi je besplatan.

Takođe danas, u 15 časova, biće organizovan i besplatan obilazak Podzemnih vojnih galerija na Tvrđavi.
U utorak, 22. oktobra, povodom obeležavanja 65 godina postojanja Muzeja grada Novog Sada, ulaz u sve objekte Muzeja biće besplatan. Istog dana u 15 časova, biće organizovan još jedan besplatan obilazak Podzemnih vojnih galerija.
Svi zainteresovani za obilazak Podzemnih vojnih galerija ne treba ranije da se prijavljuju, dovoljno je da se jave u vodičku službu Muzeja 10 minuta pre početka ture.
Radno vreme Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi je od 9 do 17 časova.
Godine 1692, nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska je pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog povratila ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave. Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi.
Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy), na Leopoldovom bastionu. Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde