Alergija na gluten

U pitanju je hronična autoimuna bolest, koju karakteriše upravo intolerancija na gluten, specifična belančevina u pšenici, ječmu i raži. Reč je o podmuklom oboljenju koje se teško prepoznaje, a koje može ostaviti ozbiljne posledice. Ukoliko se oboleli ne pridržavaju propisane bezglutenske dijete ( koju prepisuje lekar- nutricionista), nastaje ozbiljno oštećenje sluzokože tankog creva, ali i brojne tegobe koje proizlaze iz poremećaja varenja i neadekvatne asimilacije hranljivih materija.
Gluten je protein koji nalazimo u brojnim žitaricama poput pšenice, ječma i raži ,koje su svakodnevno prisutne u našim jelovnicima.

Reakcija i alergija na gluten kod beba i dece se može javiti već u prvim godinama života i ona se manifestuje kao hronični proliv, gubitak apetita, gubitak u mišićnoj i koštanoj masi, prisutnost anemije, stagnacije i primetan pad telesne težine, a kasnije se primećuje i zaostajanje u rastu i sazrevanju te mnoge druge promene. Tokom godina, simptomi alergije na gluten kod odraslih mogu biti i totalno nespecifični, pa se bolest izuzetno teško otkriva. Neki tipični znaci su nadimanje stomaka i gasovi, smenjivanje dijareje i zatvora, česte migrene i pojačane glavobolje,fibromialgija, konstantna razdražljivost i jaka napetost, poremećaj ravnoteže,vrtoglavice i hronični umor,naročito nakon glavnih obroka tokom dana . Osobe koje se nikako ne pridržavaju propisane bezglutenske ishrane, pre ili kasnije mogu osetiti vrlo ozbiljne posledice – kao što su malokrvnost i anemija, puno češće je prisutan karijes i oštećenje zuba, psihičke tegobe ,napetost i nervoza, sterilitet,nizak rast ,mišićna slabost, osteoporoza, limfom tankog creva i dr.. Na osnovu ovih simptoma ,alergija na gluten se veoma teško otkriva jer se vrlo malo razlikuje od drugih zdravstvenih tegoba.


Na samom kraju daćemo vam jedan odličan predlog sa kojim sami možete da utvrdite da li alergija na gluten prisutna i u vašem slučaju. Sve gore nabrojane simptome pokušajte pratiti na svom primeru nekoliko nedelja. U jednu malu sveščicu sve uredno zapisujte ,svaku manifestaciju i najmanji znak da nešto nije kako treba. U tom periodu se hranite normalno,kako to i inače činite bez većih restrikcija. Potrudite se da ne objašnjavate i ne postavljate dijagnoze,već samo zapišite bilo koji potencijalni simptom. Kada se u sveščici nakupi dosta toga,krećete u plan B,a to je stroga bezglutenska ishrana . Posvetite se maksimalno ovome,jedite samo namirnice koje ne sadrže gluten ,u vremenskom periodu od dva meseca ( 60 dana) . Birajte svaku namirnicu ,kako smo vam već napomenuli u našem uputstvu, u suprotnom ako takvu hranu ne možete da konzumirate samostalno,te vam je pomenuti protein neophodan,vrlo je moguće da imate i svojevrsnu zavisnost od glutena. Nije retkost da smo ponekad i alergični na namirnice od kojih smo stvorili zavisnost.Ovo je dosta česta pojava kod kupovnih proizvoda koji su glavni okidači u slučaju alergija na gluten. Kada pregurate period od ova dva meseca, otvorite vašu svesku i proverite koliko je simptoma još uvek u vašem slučaju prisutno. Ako ih je značajno manje ,znate i šta vam je činiti za dalje -vaš izbor je tada zdrava bezglutenska ishrana. Ako niste potpuno sigurni da su se pojedine manifestacije i simptomi alergije na gluten povukli ,vratite se na staru ishranu i obratite pažnju šta se dešava dalje,tj da li se znaci intolerancije intenziviraju ili ne..

izvor: zdravailepa

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde