8 saveta stručnjaka za blistav i zdrav ten

Imate grubu, hrapavu, ljuspastu kožu bez sjaja, a lice vas zateže i svrbi? Ako je tako, jedna ste od 30 odsto žena koje se suočavaju s problemom suve kože.

Ako vam je koža četiri sata nakon mazanja kremom suva i zategnuta, to znači da niste pronašli odgovarajući proizvod. Uradite test kože kod dermatologa i neka vam on preporuči adekvatan preparat

  1. ZAŠTO JE KOŽI POTREBNA VLAGA

Ljudskom organizmu neophodna je tečnost iz dva razloga: da bi izbacivao štetne materije iz organizma i da bi se vršila ishrana ćelija. Ako se ne snabdevaju dovoljnom količinom tečnosti, ćelije kože postaju opuštene i mlitave, koža gubi sjaj i brže stari

  1. SME LI DA SE RADI PILING

Apsolutno. Suvoj koži je čak neophodan redovan piling jer ona na taj način postaje nežnija, a njena sposobnost da apsorbuje aktivne materije iz proizvoda za negu postaje veća. Važno je da piling bude blag kako ne bi iritirao kožu.

 

  1. KOLIKO ČESTO TREBA MAZATI KREMU

Mažite se dva puta dnevno, ujutro i uveče. Posle umivanja, odnosno tuširanja, koži je potrebna vlaga koju obezbeđuju kreme i losioni. Ako i pored toga tokom dana imate osećaj da vam je koža lica zategnuta, namažite je ponovo ili je poprskajte termalnom vodom u spreju.

  1. PO ČEMU SE VIDI DA JE KOŽA SUVA

Ako vam je koža često zategnuta, svrbi vas, peruta se ili je hrapava na dodir, znači da joj treba hidratacija. Ako se uz to javljaju i sitne bore ili izražene brazde kada kožu na obrazima blago potisnete naviše, znajte da vam je koža previše suva odnosno da joj nedostaje vlaga

  1. MOŽE LI KOŽA DA AKUMILIRA VLAGU

Može, ali samo u izvesnoj meri. Koža tokom dana gubi mnogo vlage usled isparavanja, pa je zato treba nadoknađivati. Aktivne materije kao što su glicerin, sobitol i hijaluronska kiselina snabdevaju površinski sloj kože neophodnom vlagom, a dejstvo ovih supstanci je trenutno.

  1. ŠTA JE HIJALURONSKA KISELINA I KAKO DELUJE

Hijaluronsku kiselinu proizvodi naš organizam, dakle prirodnog je porekla. Predstavlja glavni sastojak zglobne tečnosti kod čoveka i drugih kičmenjaka i ima sposobnost da za sebe veže velike količine vode. Hijaluronska kiselina koja se koristi u kremama veštački je proizvedena u laboratoriji, a najnoviji izum je fragmentirana hijaluronska kiselina, koja u tom obliku bolje zadržava vlagu u koži.

  1. KAKO DO BLISTAVOG I SVEŽEG TENA

Najvažnije je unositi u organizam dovoljno tečnosti, najbolje dva do tri litra vode ili nezaslađenog biljnog čaja dnevno. Uz to je važno negovati kožu i spolja, kremama koje sadrže vlagu i vezuju je.

  1. KOJE SU KREME NAJBOLJE

Ako je zaštitna barijera kože poremećena, ona će slabije akumulirati vodu i u celini će biti osetljivija. Kreme bogate prirodnim biljnim uljima kao što je ulje semena noćurka, maslinovo ulje, ulje od grožđanih semenki ili ulje argana, koje po sastavu svojih masnoća podsećaju na masnoće iz naše kože, oporavljaju i obnavljaju suvu kožu. Akumuliranje vode podstiču, a zaštitnu barijeru kože jačaju još i urea, pantenol i vitamin B3.

Izvor: zena.rs

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde