Naučite kako da obogatite kuhinju zelenilom, a svoja jela domaćim začinima!

Vaši specijaliteti će dobiti posebnu notu ako im dodate malo domaćih začina koje ste proizveli u svojoj kuhinji.

Evo nekoliko saveta za gajenje začina u kuhinji.

1. Planiranje.

Najpre pripremite odgovarajuće posude ili saksije u kojima će rasti vaše začinske biljke. Možete uključiti maštu i upotrebiti i neke stare konzerve ili kante i obojiti ih po želji.

Ne zaboravite da probušite rupe na dnu i pripremite odgovarajuće tacne koje će stajati ispod saksija.
2. Priprema.

Nabavite odgovarajuću zemlju i rasade. Dobar izbor za baštu u kuhinji mogu biti origano, peršun, ruzmarin, bosiljak, vlašac, žalfija, majčina dušica i estragon. Neka vaš izbor zavisi od toga koja jela najčešće pripremate i koje začine inače koristite.

3. Sadnja.

Raspitajte se koliko je kojoj biljci potrebno prostora i vodite računa o tome kada je sadite. Stavite zemlju do polovine saksije, postavite rasad i zatim dodajte ostatak zemlje. Na kraju zalijte biljku i blago pritisnite zemlju rukama kako bi biljka bila stabilna.

4. Zalivanje.

Ne zaboravite da zalivate redovno svoje biljke. Biljke se brže osuše kada su u saksiji nego u dvorištu, pa zato češće proveravajte da li je zemlje odgovarajuće vlažnosti.

5. Strpljenje.

Iščekivanje da biljka poraste i da uberemo prve listove zaista može delovati kao večnost. Zato je važno da imate strpljenja, jer je neophodno da biljka dovoljno poraste. Sačekajte da biljka bude visine između 15 i 20 santimetra pre nego što počnete da berete lišće. Preporučuje se da ne počupate više od četvrtine biljke, ali i da sačekate da se lišće obnovi pre ponovnog branja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde