NA DANAŠNJI DAN 14.07

765.
– Car Sjuan-cun iz dinastije Tang je pobegao iz prestonica Si’ana pošto su se An Lušanove snage približile gradu tokom An Luašnove pobune.1789.
– Narod u Parizu zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije, u kom je bilo zatočeno svega nekoliko zatvorenika. Taj dan se smatra početkom Francuske revolucije i preokretom u evropskoj istoriji. Taj se dan proslavlja kao nacionalni praznik u Francuskoj.1865.
– Osvojen Matterhorn (4481 m, nalazi se na granici Švicarske i Italije).

1867.
– Kod engleskog grada Redhila švedski izumitelj dinamita, Alfred Nobel, prvi put demonstrirao svoj izum.

1889.
– Održan skup socijalističkih i komunističkih organizacija iz Nemačke i Francuske, poznat kao Druga internacionala. Pored osnivanja Druge internacionale, doneta je rezolucija o osmočasovnom radnom danu i o proslavi 1. maja kao dana međunarodne solidarnosti radnika.

1900.
– Vojske Alijanse osam država su zauzele Tjencin tokom Bokserskog ustanka.

1901.
– Otvoreno prvo radničko pozorište u Srbiji predstavama izvedenim u kafani „Radnička kasina“.

1902.
– Osnovano srpsko kulturno-prosvetno društvo „Prosvjeta“ u Sarajevu.

1902.
– Srušio se toranj crkve sv. Marka u Veneciji.

1933.
– Zabrana svih političkih stranaka osim Hitlerove nacionalsocijalističke.

1933.
– Počela je nacistička eugenika sa usvajanjem Zakona za sprečavanje nasledno obolelog potomstva koji je zahtevao obaveznu sterilizaciju svakog građanina koji pati od nekog navodnog genetskog poremećaja.

1951.
– Prvi prijenos sportskog događaja u boji (konjske trke).

1958.
– Pod vođstvom generala Abdula Karima u Iraku izvršen vojni udar u kom su ubijeni kralj Fejsal II i premijer Nuri el Said. Tim vojnim udarom Irak je postao republika.

1959.
– Porinut je prvi brod na atomski pogon, USS Long Beach u Kvinsliju, u Masačusecu. Brod je postizao brzinu od 30 čvorova na sat a imao je dva nuklearna reaktora.

1965.
– „Mariner 4“, američki satelit lansiran 1964. godine, napravio je prve fotografije Marsa.

1976.
– Kineski građevinari završili železničku prugu nazvanu „Tanzam“, koja je povezala luku Dar es Salam u Tanzaniji i Zambiju.

1976.
– U Kanadi je ukinuta smrtna kazna.

1992.
– Američki biznismen srpskog porekla, Milan Panić, postao prvi premijer Savezne Republike Jugoslavije.

1997.
– Haški tribunal osudio bosanskog Srbina Dušana Tadića na 20 godina zatvora zbog učešća u etničkom čišćenju bosanskih muslimana na području Prijedora, u severozapadnoj Bosni.

1999.
– Posle 17 godina od kraja rata između Argentine i Velike Britanije za Foklandska ostrva, obnovljeni letovi između Argentine i tih ostrva u južnom Atlantiku.2000.
– 25 godina po završetku Vijetnamskog rata Sjedinjene Američke Države i Vijetnam sklopili trgovinski sporazum, koji je Vijetnamu otvorio vrata Svetske trgovinske organizacije.

2000.
– Sud u Majamiju doneo presudu po kome najveće američke kompanije za proizvodnju cigareta moraju platiti 145 milijadi dolara na ime odštete pušačima sa Floride zbog ugrožavanja zdravlja.

2001.
– Vlada Srbije je saopštila da je otkriven kamion-hladnjača u akumulacionom jezeru hidroelektrane Perućac, gde je nađeno između 50 i 60 leševa za koje se pretpostavljalo da su kosovski Albanci

Izvor: na današnji dan

PODELI
Prethodni članakNA DANAŠNJI DAN 13.07
Sledeći članakNA DANAŠNJI DAN 15.07

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde