Evo koji su najbolji automobili za početnike

Dobar automobil za početnika mora da bude kompaktnih dimenzija, optimalno funkcionalnog motora, okretan ali stabilan u krivinama i kao jedna od najbitnijih karakteristika – automobil koji će nostiti oznaku “P” mora biti bezbedan!

U nastavku teksta, predstavićemo vam nekoliko najboljih izbora ako tražite automobil za početnike, pa shodno preferencijama o pogonu na benzin ili dizel – započnite dugu i bezbednu istoriju na drumovima!

Prvi automobil ne mora biti skup

Mladim vozačima je neophodno da se naviknu na volan, okolinu grada, druge vozače oko njih – nešto da im omogući da lako savladaju grad i saobraćaj, a opet zadovolje potrebe oko lakšeg kretanja. Sve to se može postići i automobilom koji ne košta preko dve hiljade evra.

Jeftiniji modeli su obično oni stariji, koje na našim putevima imo i priliku često da sretnemo, ali još jedna dobra strana je i ta što se za njih delovi veoma lako pronalaze

Uštedite prodajom dotrajalog vozila

Da biste kupili autmobil za početnika na kome će on zaista naučiti da vozi, možete prodati i neki stari autmobil, delove koji vam zauzumaju mesto u garaži ili dvorištu – a više o tome možete saznati i na stranici otkupvozila.rs, kod ljudi koji će vas posavetovati o tome kada se ne isplati ulagati ili popravljati, i proceniti vaša vozila fer i besplatno.

Dizel ili benzinac?

Odabir automobila koji sagoreva benzin ili dizel gorivo zavisi isključivo od preferencija vozača. Obično se u auto školama obučava na “dizelašima” pa je lakše samo nastaviti i utvrđivati “gradivo”, dok je kod “benzinaca” potreban period privikavanja na vožnju, osećaju kvačila, kočenju i sl.

Međutim, iskusni vozači tvrde da ukoliko je mladom vozaču auto potreban samo da se preveze od tačke A do tačke B – za kruženje po gradu i povremeni odlazak na neku destinaciju – dizel je mnogo isplativiji jer manje troši.

Dakle – koje marke potražiti?

U nastavku ćemo vam predstaviti vam neke od najčešćih izbora kada su automobili za početnike. Oni su se izdvojili, kako pristupačnom cenom, lakoćom upravljanja, pristupačnim i jeftinim delovima, malom potrošnjom ali i finom opremom.

Fiat punto – najčešći ali ne i tako poželjan

Zašto?

Fiatovi modeli su neki od najčešćih “kruzera” na ulicama. Veoma su jednostavni za upravljanje, sa izuzetno rasporstranjenom mrežom rezervnh delova, malom potrošnjom i rasponom modela sa motorom koji je idealan za obuku i savladavanje prvih kilometara.

Međutim, upravo se ljubimac među njima, Punto, izvdojio kao veoma nebezbedan automobil. Ovaj italijanski model domaće proizvodnje dobio je 0 zvezdica za bezbednost na EuroNCAP testu – pre svega u domenu elektronskih sistema za asistenciju.

Ford fiesta ili Focus – urbani gradski automobil

I Fiesta i Focus su dva Fordova modela automobila za gradsku vožnju, koji predstavljaju spoj povoljnih i kompaktnih vozila iz niže srednje klase. Ovi automobili se preporučuju mladim vozačima jer odlično prolaze na tehničkom pregledu, delove je lako pronaći, rezervoar neće pojesti celu platu a pritom je i veoma udoban.

Reno Megan – ljubimac ženske publike

Znatno veći i udobniji od svih navedenih automobila, a ipak nedovoljno komotan da bude veliki, porodični automobil, jeste Reno Megan. 

Međutim, njegova kompaktnost, privlačnost oku, udobnost i (zavisno od godišta) odlična oprema čini ga najboljim izborom za mladog vozača koji želi da vozi kvalitetan ali za savladavanje lak automobil. Današnji Megani su moderniji, dolaze u nekoliko varijanti i obaveznih petoro vrata.

Ovo su bili neki od omiljenih modela automobila za početnike, ali ne isključivo za njih. Vozači se obično ne pokaju kada se odluče za neki od navedenih, što je uslovljeno njihovom funkcionalnošću, efikasnošću i modernim izgledom

Nadamo se da smo vam pomogli i olakšali odluku oko odabira prvog automobila. Želimo vam udobnu vožnju i sigurne puteve dok osvajate mnogo kilometara!

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo unestite Vaš komentar
Molimo unestite Vaše ime ovde